Sağlık

Bu yiyecekler sayesinde hücreleriniz yenilenecek! Kansere yakalanma riskini düşüren besinler

Günümüzün hem en korkulan hem de en sık rastlanılan hastalıklarından olan kanser, küçük- büyük fark etmeksizin her yaş grubunu tehdit etmektedir. Peki, kanserden korunmak için nasıl beslenmek gerekir? İşte kansere karşı koruyan o gıdalar…

Abone Ol

‘Kanser’ yalnızca adı geçtiği an dahi birçok kişiyi tedirgin eden, zorlu bir hastalıktır. Her yaş grubunda görülebilen ve hücre bozulmalarına bağlı olarak geliştiği için vücudun çok çeşitli alanlarında kendini hissettirebilen bu rahatsızlık, günümüzde hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde en sık rastlanılan hastalıklar arasında yer almaktadır.

Kanser hastalığını tedavi edebilmek amacı ile senelerdir çalışmalar yürüten bilim insanları henüz ‘kesin çözüm’ diyebilecekleri bir tekniğe rastlamamışlardır. Işın tedavileri, ilaç tedavileri ve ameliyatlar, kanseri bitirebilme adına yürütülen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Ayrıca beslenme ile kanser arasında da ciddi bir bağlantı olduğunu belirten uzmanlar, bu rahatsızlıktan korunmak ve mevcut rahatsızlığın hızla iyileşmesini sağlayabilmek adına tüketilen gıdaların özenle seçilmesi gerektiğini ifade ederler. Peki, kansere karşı koruyucu olan besinler hangileri? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

‘DOĞAL BESLENİN’

Uzmanlara göre kanser başta olmak üzere birçok rahatsızlık, beslenme düzeni ve beslenme alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir. Sağlam bir bağışıklık sisteminin hemen hemen her türlü rahatsızlığın üstesinden gelebileceğini vurgulayan uzmanlar, kanser de dahil olmak üzere birçok hastalıktan korunabilmek adına doğal ve mevsiminde beslenmeye önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KANSERE KARŞI KORUYAN BESİNLER

Kansere karşı koruyucu özellikleri bulunan bazı besinler ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sarımsak: ‘Doğal antibiyotik’ olarak tanımlanan ve birçok hastalığa karşı koruyucu olarak görev alan sarımsak, kanser hastalığına karşı da ciddi bir koruma kalkanı oluşturur. İçeriğinde selenyum bulunan bu gıda, kanserli hücrelerin oluşmasını engeller.
  • Kırmızı meyveler: Böğürtlen, çilek, ahududu gibi kırmızı meyveler yüksek oranda antioksidan içerdikleri için hücreleri yeniler.
  • Üzüm: İçeriğinde bulunan fenolik bileşikler ve resveratrol sayesinde kanserli hücrelerin oluşmasını engeller.
  • Brokoli, lahana, karnabahar: İçeriklerinde bulunan lukorafaninin, diidolylmethane, selenyum ve beta karoten sayesinde kansere yakalanma riskini düşürürler.
  • Keten tohumu: Omega- 3 yağ asitleri, lifli bileşikler ve alfa- linolenik asit bakımından zengin olduğu için birçok kanser türüne karşı koruyucu görevdedir.
  • Turp: Özellikle meme ve akciğer kanserlerine karşı vücudu korur.
  • Zerdeçal: Kurkumin bakımından zengin olduğu için iltihaplanmanın yanı sıra kansere karşı da etkilidir.