Ekonomi

Borçlunun üzerinde mal yoksa ne yapılır?

Geçim sıkıntısı, ekonomik sıkıntılar ve işsizlik gibi pek çok nedenden dolayı insanlar borçlarını bazen ödeyemiyor. Bu durumda alacaklılar hukuki yollara başvurarak haciz işlemini başlatıyor.

Abone Ol

Herhangi bir nedenden dolayı kişilerin banka ya da farklı bir resmi kurumdan borç alması ve aldığı borcu geri ödeyecek gücünün olmaması hukuki yolların devreye girmesine neden olur. Kredi kartı borcu, kredi borcu, ödenmeyen ve biriken faturalar gibi pek çok etmen haciz işleminin başlatılmasına neden olur.

Aktif olarak çalışırken çekilen krediler ya da yapılan kredi kartı borçları kişilerin işsiz kalması halinde ödenemez. Bu durumda olan birçok kişi, kendi üzerine kayıtlı herhangi bir malın olmaması halinde haciz işleminin nasıl yapılacağını araştırıyor. Kişilerin üzerine kayıtlı bir mal bulunmaması halinde kısmen haczedilebilir mallara yönelik haciz işlemi yapılır.

Kısmi Haciz İşlemi

Borçlunun haciz işlemi uygulanacak herhangi bir malının bulunmadığı durumlarda kısmen haczedilebilir mallara yönelik haciz işlemi devreye sokulur. Borcuna istinaden haciz işlemi başlatılan borçlunun, haciz edilecek bir malı bulunmuyor ise bu durumda borçlunun maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır. Maaş haciz işleminde ise borçlu kişi ve ailesinin yaşamasına yetecek kısım borçluya verildikten sonra kalan kısma haciz uygulaması yapılır.

Maaşının haczedilmesi aşamasında icra müdürü tarafından belirlenen tutarda hacizden bahsetmek mümkündür. Ancak geçerli yasalara göre maaş haczine kişinin maaşının en az yüzde 25’inin haczedilmesi gerekir. Bu kapsamda borçlu için uygulanacak haciz işlemleri icra ve iflas hukuku davasında yer alır.

Borçlu Adreste Yoksa Haciz İşlemi İptal Olur Mu?

Borcu nedeniyle haciz işlemine tabi tutulan kişinin adreste olmaması halinde haciz işleminin iptal olup olmadığı da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Borçlu kişi adreste bulunmuyor ise hacze konu olan adresteki işlemler prosedüre uygun şekilde gerçekleştirilir. Borçlu evde yok fakat ailesi evde ise haciz edilebilecek mallar tespit edilir ve haciz işlemine başlanılır. Haciz işlemine başlamak için borçlunun adres kayıt sisteminde yaşadığı belirtilen işin yapılması gerekir.

Borçlu ailesi ile beraber yaşıyorsa bu durumda ailesinin mallarına haciz uygulanamaz. Haciz uygulanacak eşyalar sadece borçluya ait mallardan olabilir. Hukuka göre borç şahsilik ilkesine dayanır ve kimse borçlunun borcu nedeni ile herhangi bir akrabasından ödeme isteyemez.

Haciz Belgesi Aileye Gönderiliyorsa Ne Olur?

Borçlunun ailesine icra dairesinden haciz ihbarnamesi alacaklı tarafından gönderilir. Alacaklı tarafın böyle bir talepte bulunması sonucu borçlu olan kişinin ailesi, borçlarının tahsilinin kendisine yapılmasını talep edebilir. Borçlu olan kişinin ailesine haciz ihbarnamesi gönderiliyor ise aile ancak şu durumlardan mesul olabilir;

* Borcu olan kişi aileden herhangi birinden alacaklı ise bu alacağını borcuyla veremez

* Ödemesi gereken borcu doğrudan borçlunun alacaklısına öder

* Borçlunun ailesine gelen haciz ihbarnamesi borçlunun durumundan dolayı gönderilir

Borçlunun Mal Varlığı Yoksa Haciz Gelir Mi?

Borçlunun herhangi bir mal varlığının olmaması durumunda da haciz işlemi gerçekleşebilir. Ancak mal varlığı olmayan kişinin haciz işlemi, haciz edilecek herhangi bir malın olmamasından dolayı gelirine yönelik haciz uygulaması ile gövdeye girer. Ev, araba ya da arsa gibi herhangi bir mal varlığı olmayan boşluğun haciz kararı aylık maaşına haciz işleminin uygulanmasıyla geçerli olur.

Haciz Yolu ile Alınamayacak Mallar

Hukuki olarak gerekli eşya olarak tanımlanan hiçbir eşya haciz sırasında alınamaz. Borçluya haciz geldiği zaman haciz işleminin uygulanamayacağı eşyalar arasında şunlar yer alır;

* Kişiye ait kıyafet ve temizlik gereçleri gibi kişisel eşyalar

* Borçlu için yapılan doğum ve ölüm yardımları

* Borçlunun almış olduğu YÖK kredileri

* Borçlunun sahip olduğu telefon ve telefon hattı

* Evcil hayvanlar

* Mevcut teminat mektubu

* Öğrenci bursları

* Belediyeler aracılığı ile kamu hizmetine tahsis edilen mallar

* Borçlu ve borçluya bağımlı yaşayan ailesinin 2 aylık tüketim ve ısınma malzemeleri

* Şehit yetimleri ve benzeri askeri durumlar sebebi ile verilen maaşlar