Sağlık

Birçok hastalığın belirtisi olan unutkanlığa ne iyi gelir?

Birçok hastalığın belirtisi olan unutkanlığa ne iyi gelir? sorusunun cevabı unutkanlık problemi olanlar tarafından merak ediliyor. İşte detaylar...

Abone Ol

Unutkanlık; Tiroid hastalığı, vitamin eksikliği, beyin tümörü, felç, kafa travması, stres, metabolik bozukluklar gibi birçok nedeni olabilen, hafıza kaybına neden olan bir durumdur.

Unutkanlığa ne iyi gelir?

Hemen hemen herkesin başına gelebilen unutkanlık bazen hastalık bazen de mevsimsel olabilir. Bu durumun en önemli nedeni beyne kan akışının olmamasıdır. Beyne giden kan akışının düşük olması beyni oksijenden mahrum bırakır. Bu durumda hafıza zayıflığına ve unutkanlığa sebep olur. Unutkanlığı ortadan kaldırmak için beyne oksijen sağlayan bazı vitamin ve minerallerden faydalanmak ve sağlıklı beslenmek gerekir.

Unutkanlığı önlemek ve iyileştirmek için B12 ve omega-3 içeren besinler tüketmek aynı zamanda kişinin günlük hayatındaki stres, yoğun iş temposu gibi etkenleri azaltmak gerekir.

Unutkanlık sorununu önlemek için kepek içeren yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir. Bu tür besinler kan damarlarının tıkanmasını önleyerek beyne kan ve oksijen akışını sağlar. Omega-3 açısından zengin deniz ürünleri unutkanlık problemlerinin önlenmesinde etkili olan en sağlıklı besindir. Bu besinler unutkanlığa neden olan eksikliklerin giderilmesine yardımcı olacaktır. Yeşil çay, içerdiği kafein ile zihnin temizlenmesine yardımcı olduğu için unutkanlık sorunlarının da önlenmesine yardımcı olan bir bitki çayıdır. Elma, ıspanak, domates ve yaban mersini gibi farklı besinler unutkanlık sorunlarını önler ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.

Unutkanlığa ne sebep olur?

Çoğu zaman normal gibi görünen unutkanlık, bazı hastalıklar ya da hormonal dengesizlik gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum bazen beyinden kaynaklanırken bazen de vitamin eksikliği veya hormon salgısı eksikliği gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.

Unutkanlığın nedenlerine bakıldığında B12 eksikliği sık görülen nedenler arasında yer almaktadır. Bu vitamin sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Eksik olduğunda iletkenliği azaltır ve hafıza sorunları ortaya çıkar. Vücutta üretilemeyen bu vitamin, deniz ürünleri, kırmızı et, balık, karaciğer, süt ve süt ürünleri gibi birçok gıdadan sağlanır. Gerekli görülmesi halinde ek olarak verilebilir. D vitamini eksikliği de unutkanlığın nedenlerinden biridir. Depresyon gibi zihinsel yıkıma ve dikkat eksikliğine neden olan hastalıklar kaygı, aşırı sinirlilik ile birlikte unutkanlığa da neden olur. Unutkanlığın en önemli nedenlerinden biri de beynin yaşlanması ve silinmesi olarak ifade edilen Alzheimer ve demans gibi nöropsikolojik hastalıklardır.

Her unutkanlık Alzheimer'ın nedeni midir?

Günlük hayattaki şeyleri sıklıkla unutabilir. Birini aramak, bir iş yapmak gibi pek çok şeyi unutabiliriz. Her unutkanlık Alzheimer hastalığı değildir ve aynı zamanda dalgınlığın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Alzheimer semptomları sürekli tekrarlama ve dalgalanmayı içerir. Gün içinde ortalıkta olmamak, çok çalışmak, stresli olmak ya da o gün üzücü bir durum yaşamak unutkanlığa neden olabilir. Anormal unutkanlık meydana gelip tekrar ortaya çıkıyorsa ve yaşamı olumsuz etkiliyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Genç yaşta unutkanlığın nedeni nedir?

Unutkanlık yaşlılarda görülse de genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Sağlıksız beslenme, vitamin eksikliği, uyku bozuklukları, teknolojinin ilerlemesi, telefon ve bilgisayarların yoğun kullanımı gibi çeşitli faktörler bu duruma neden olabiliyor. Ayrıca ciddi hastalıklar nedeniyle de unutkanlık ortaya çıkabilmektedir. Beyindeki hücreler sürekli olarak birbirleriyle etkileşim halindedir. Yaşlanmaya bağlı olarak beyin hücrelerinin azalması bilişsel işlevleri etkiler. Küçük yaşlarda bu gibi durumlardan dolayı unutkanlık ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak Alzheimer ve demans genç yaşlarda ortaya çıkmaz. Aşırı unutkanlık meydana gelirse mutlaka doktora başvurmalısınız.