Ekonomi

Bir rüyanın sonu: Maliye, sosyal medya fenomenlerini mercek altına aldı

Abone Ol

Sosyal medya fenomenleri, son zamanlarda lüks yaşantıları ile dikkat çekiyor. Oturdukları evler, bindikleri arabalar ve yaptıkları alış verişler ile kısa zamana lüks bir hayat yaşamaya başlayan sosyal medya fenomenleri, takipçilerinden sonra Maliye’nin de dikkatini çekmeyi başardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek için banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemeleri yakın takibe aldıklarını söyledi. Şimşek, "Başta fenomenler olmak üzere, Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı" dedi.

VERGİDE KAYIP VE KAÇAKLAR ENGELLENECEK

Türkiye’deki yüksek enflasyon ile birlikte vatandaşların hayat standardı sürekli düşerken ve geçim sıkıntısı had safhaya ulaşmışken sosyal medyada zengin yaşantılarını takipçilerinin gözüne sokan fenomenler Maliye tarafından takibe alındı. Birkaç sene öncesine kadar normal bir hayat yaşayan fenomenlerin kısa sürede zenginleşmesi çokça tartışıldı. Bazı fenomenler hakkında incelemeler ve soruşturmalar da başlatıldı.

Konuyu bir adım daha ileri taşıyan Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıpları ve kaçaklarını önlemek için kolları sıvadı. Bu kapsamda banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemeler yakın takibe alındı.

BEYANDA BULUNMAYAN SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ TAKİPTE

Yürütülen çalışmalar kapsamında sosyal medya uygulamalarından gelir elde edenleri de izlemeye aldıklarını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

"Başta fenomenler olmak üzere, Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı. Bu kişilerin tahsilat yöntemi olarak genellikle elektronik ödeme kuruluşlarını tercih ettikleri dikkate alınarak, analizin kapsamı sosyal medya uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kapsamda sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek içerik sağlayıcı olarak gerekse mal veya hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde eden çok sayıda kişi tespit edildi. e-Ticaret ve sosyal medya uygulamalarına yönelik yapılan analiz çalışmaları sırasında gelir elde ettiği halde hiç vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı."

Şimşek, bunun yanında, elde ettiği kazancı beyanlarına hiç yansıtmayan, eksik yansıtan mükelleflere de rastlanıldığına dikkati çekerek, bunlar hakkında gönüllü uyum ve izaha davet uygulamaları dahil tüm işlemlerin devreye alındığını dile getirdi.

DİLAN POLAT OLAYI İLE FİTİL ATEŞLENDİ

Sosyal medya fenomenlerinin mali takip açısından ilk adımı Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin gözaltına alınıp tutuklanması ile atıldı. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonun ardından Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu şüphelilerden 12'si tutuklandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Engin Polat ve Dilan Polat'ın da aralarında olduğu şüpheliler hakkında "Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet" suçlarından işlem yapıldı.