Bilimsel adı ile ‘malva sylvestris’ olarak anılan ebegümeci, koyu damarları bulunan, koyu mor veyahut da pembe renkli çiçekleri olan, geniş yaprakları bir bitkidir. Denize kıyısı olan yerlerde ve bataklık çevrelerinde yetişen bu bitki, son dönemlerde bilim insanlarının araştırmalarına da sık sık konu olmuştur.
Ebegümecinin renkli yaprakları olan bir bitkiden çok daha fazlası olduğu sonucuna ulaşmış olan uzmanlar, bu bitkinin insan sağlığına birçok açıdan katkı sunduğunu belirtti. Peki, ebegümeci nasıl kullanılır? Ebegümecinin faydaları nelerdir? İşte konuya dair merak edilenler…
EBEGÜMECİNİN FAYDALARI NELER?
Ebegümeci içerik bakımından son derece güçlüdür. Bugün başta kozmetik alanında olmak üzere pek çok alanda insanlara hizmet veren bu bitki, faydaları ile de dikkat çekmektedir.
Yapılan araştırmalar neticesinde ebegümecinin öne çıkan faydaları şu şekilde kayda geçmiştir:
- Ağız sağlığı: Protein ve C vitamini bakımından zengin olduğu için diş ve diş eti sağlığını korur. Ağız içi bakterilere karşı savaşır.
- Faranjit: Kronikleşmiş bademcik iltihaplarına karşı prooksidan özelliği ile savaş açar.
- Ağrıları giderir: Çıban ve yaraların yol açtığı ağrıları giderir.
- Öksürük: Akciğer rahatsızlıklarında, öksürükte ve balgam oluşumunda doğal bir tedavi yöntemi olarak görev alır.
- Göz kuruluğu ve burun kanaması: Çayı göz kuruluğuna iyi gelir. Burun tıkanıklığı veyahut da burun kanaması durumlarında da rahatlama sağlar.
- Boşaltım sistemi: Kabızlığa karşı savaşır.
- Ateş: Çayı, ateşin düşürülmesinde etkilidir.
- Şişlik: Kırık veyahut da çıkıktan kaynaklı şişlikleri indirir.
EBEGÜMECİ NERELERDE KULLANILIR?
Ebegümeci çok çeşitli alanlarda aktif olarak kullanılan bitkilerin başında gelir. Taze hali sebze olarak tüketilebilen bu bitki ayrıca çay olarak da tüketilebilmektedir. Ebegümeci çayı, bitkinin yaprakları ve çiçekleri kullanılarak hazırlanabilir. Ayrıca bu bitkinin yaprakları ezildiğinde merhem olarak da uygulanabilir. Yine de herhangi bir amaç için ebegümeci bitkisini kullanmadan önce alerjik reaksiyonlara karşı bir hekimden tavsiye alınması gerekmektedir.