Teknoloji

Bayraktar KİZİLELMA, bir uçuş testini daha başarıyla tamamladı

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KİZİLELMA, geliştirme ve test sürecinde yeni bir eşik daha aştı. Tekirdağ’daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen test, uçağın önemli bir aşamayı daha başarıyla tamamladığını gösterdi.

Abone Ol

Bayraktar KİZİLELMA’nın TC-ÖZB3 kuyruk numaralı prototipi, sistem tanımlama faaliyetleriyle birlikte yeni motor entegrasyonunu da test etti. Art yakıcılı motor alternatifiyle yapılan testte, ses hızına yaklaşan performansı ve geliştirilen aerodinamik yapısı dikkat çekti.

KISA PİSTLİ GEMİLERE İNİŞ-KALKIŞ KABİLİYETİ

Bayraktar KİZİLELMA, tıpkı TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetiyle fark yaratacak bir platform. Bu yenilik, muharebe sahasında hem stratejik hem de operasyonel üstünlük sağlamaya yönelik tasarlandı. Denizaşırı görevlerde önemli bir rol oynayacak olan bu kabiliyet, Mavi Vatan’ın korunması için kritik öneme sahip.

REKOR SÜREDE UÇTU

Baykar tarafından %100 öz kaynaklarla geliştirilen proje, 2021’de başladı. Sadece bir yıl sonra, 14 Aralık 2022’de ilk uçuşunu yapan Bayraktar KİZİLELMA, havacılık tarihinde rekor bir başarıya imza attı.

İHRACATTA ŞAMPİYON

Baykar, gelirlerinin %90’ını ihracattan elde ederek, Türkiye savunma sanayiinde lider konumda bulunuyor. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat yapan firma, 35 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzaladı. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA gibi modelleriyle de sektörde devrim yaratmaya devam ediyor.