İnsanlar için çeşitli faydaları olan bamya tohumu aynı zamanda zayıflama aşamasında etkilidir. Bamya tohumu tek başına zayıflatmaz. Yalnız zayıflama sürecine destek olabilir. Bu nedenle bamya tohumu tükettikten sonra bol su içmek ve en az 1 saat yürüyüş yapmak zayıflamayı kolaylaştırır. Tohum, bağırsak rahatlaması sağlar. Böylece metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda tok tutma özelliği sayesinde daha az yeme ihyacı doğurur. Lif ve vitamin içeriği ile aniden bastıran tatlı krizlerini önler.
Günde Kaç Bamya Tohumu Tüketilmelidir?
Bamya tohumunu zayıflamak için tüketmeden bir doktora danışmak gerekebilir. Bunun nedeni bazı bünyelerde yan etki göstermesidir. Doktor onayı alındıktan sonra gün içinde en fazla 9 ya da 10 tane bamya tohumu tüketilmelidir.
Bamya Tohumu Nasıl Tüketilir?
Kolay ve hızlı bir şekilde etkilerini edinmek adına 10 tane bamya tohumu öğütülüp bal ile karıştırılır. Daha sonra içine bir miktar zeytinyağı ilave edilir. Karıştırıp macun kıvamına getirilen bamya tohumu tüketmeye hazırdır. Bunun yanı sıra bamya tohumu ile çay yapmak da mümkündür. Bamya tohumları ilk olarak bir havanda iyice öğütülür. Bir süre sıcak suda bekletilen bamya tohumu demlenmeye bırakılır. Demlenen bamya tohumu çayı sıcak bir şekilde tüketilir.
Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?
Bamya tohumunun içinde insan vücuduna yararlı olan pek çok içerik yer alır. Çeşitli ağrıları dindiren bamya tohumu aynı zamanda çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar. İçindeki zengin vitamin ve mineral yapısı sağlıklı bir vücuda sahip olmayı kolaylaştırır. Bamya tohumunun öne çıkan faydaları şunlardır:
· Lif ve antioksidan maddeleri açısından zengin olan bamya tohumu bağırsakları temizlemeye yarar.
· Ödem attırıcı ve idrar sökücü özellikleri sayesinde kilo verme sürecine katkıda bulunur.
· Beyin hücrelerini koruyarak stres, gerginlik ve uyku bozukluğu sorunlarını ortadan kaldırır.
· Karaciğer sağlığını koruyarak daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
· Tümörlü hücrelerin vücut içinde yayılmasını engeller. Aynı zamanda çoğalmalarının önüne geçer.
· Kötü kolesterolün seviyesini düşürerek olumsuz etkilerini en aza indirir.
· İçinde yer alan vitamin ve mineral içeriği ile kan şekerini sağlıklı seviyede tutar.
· Folik asit miktarı ile A, C ve K vitaminleri açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.
· İlerleyen yaşlarda sıklıkla görülen sıvı kaybına bağlı eklem ve diz ağrılarının etkilerini azaltır.
· Bal ve zeytinyağı ile karıştırılıp aç karnına tüketildiği zaman astıma iyi gelir.
· Demir, fosfor, bakır, kalsiyum ve çinko içerikleri bakımından zengindir. Bu sayede kas ve kemikleri güçlendirmeye yarar.
· Başta idrar yolu olmak üzere tüm enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağlar.
· Sindirimi düzenleyerek bağırsak ve bağırsak tembelliği gibi sağlık sorunlarının olumsuz etkilerini yok eder.
· Hafızanın güçlenmesini sağlayarak uykusuzluk, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği gibi çeşitli sağlık sorunlarını ortadan kaldırır.
Bamya Tohumunun Yan Etkileri Nelerdir?
İnsan yapısına sayısız yararı bulanmasına rağmen bamya tohumu herkesin kullanımına uygun değildir. Özellikle doz aşımında zararlı içeriklerini ortaya çıkarma ihtimali yüksektir. Bamyanın yan etkileri şunlardır:
· Bamya tohumunun içinde polimer adında bir karbonhidrat bulunur. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde polimer devreye girerek hissedilen bağırsak sorunlarını arttırır.
· Tohumun içinde böbrek taşı gelişimi için en önemli madde olan oksalat yer alır. Bu nedenle bazı kişilerde böbrek taşı oluşturabilir.
· Bamyaya alerjisi olan kişilerde ağız çevresinde kaşıntı ve nefes alma güçlüğü yaratır.