Asgari ücretli henüz ikinci maaşını almamışken, enflasyon karşısında alım gücü hızla eridi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2025 yılı içinde de ara zam beklentisi yükseldi.
TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon oranı yüzde 44,38 olmasına rağmen, hükümet asgari ücrete yalnızca yüzde 30 zam yaparak net ücreti 17.002 TL’den 22.104,67 TL’ye yükseltmişti.
Ancak 2025 yılının daha ilk ayında enflasyon yüzde 5,03 seviyesine ulaştı. Bağımsız kuruluşlar, özellikle ENAG, enflasyonun resmi rakamlardan çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Merkez Bankası da yılın henüz ikinci ayında hedef enflasyonu yüzde 21’den yüzde 24’e yükseltti.
Asgari ücretlilerin durumu ne olacak?
Türkiye’de resmi rakamlara göre 8 milyona yakın asgari ücretli çalışan bulunuyor. Bu rakam, toplam çalışanların neredeyse yarısına denk geliyor. Ayrıca çok sayıda özel sektör çalışanı da asgari ücrete çok yakın maaşlarla geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu nedenle asgari ücrete yapılacak herhangi bir artış, tüm çalışanları doğrudan etkiliyor.
Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılması yönünde kamuoyundan yoğun talep geldiğini belirtti.
"Önceki yıllarda enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde asgari ücrete ara zam yapıldı. Şu an açlık sınırının altında kalan asgari ücrete ara zam yapılması kaçınılmaz görünüyor."
Hükümetin ara zam konusunda tavrı ne?
Şu an için hükümet kanadından ara zam yapılacağına dair resmi bir açıklama gelmiş değil. Ancak asgari ücretin enflasyon karşısında yetersiz kaldığı yönündeki çağrılar artıyor.
Daha önce 2022 ve 2023 yıllarında enflasyon nedeniyle asgari ücrete iki kez zam yapılmıştı. 2024 yılında asgari ücretliye iktidar enflasyonu düşürmek için ara zam yapmamıştı ancak market fiyatları her ay artış göstermişti ve alım gücü düşümüştü. Uzmanlar, benzer bir adımın 2025 yılı için de kaçınılmaz hale geldiğini düşünüyor.