Gelenek bir yemek olan kesme çorbası son derece doyurucu ve besleyicidir. İçindeki malzemelerden dolayı bu çorba tek başına ana yemek görevini üstlenebilir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen bu eşsiz tarif vücudu sıcak tutar. Tok tutma özelliğine sahip olan kesme çorbası aynı zamanda düşük kaloriye sahiptir. Bu nedenle formunu korumak isteyen kişiler tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Ardahan usulü kesme çorbası için gerekli malzemeler şu şekildedir:
· Yarım çay bardağı zeytinyağı
· 1 tane büyük boy kuru soğan
· 1 kaşık domates salçası
· 1 kaşık biber salçası
· 6 bardak kemik suyu (uzun süre ağır ateşte kaynamış)
· 1 bardak yeşil mercimek
· 2 çay kaşığı tuz
· 2 çay kaşığı pul biber
· 2 çay kaşığı nane
Hamur için gerekli malzemeler şu şekildedir:
· 1 su bardağı un
· 1 çay kaşığı tuz
· Çeyrek su bardağı su
Ardahan Usulü Kesme Çorbası Tarifi Nasıldır?
Ardahan usulü kesme çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu hamurun ne zaman yapılacağıdır. Hamuru önceden hazır hale getirmek yemek yapımı sırasında büyük bir avantaj sağlar. Yemeğe eklenen baharatların miktarı damak tadına bağlı olarak arttırılabilir ya da azaltılabilir. Yemeğe çok hoş bir aroma sağladığı için tüm baharatların kullanılması tavsiye edilir. Ardahan usulü kesme çorbasını yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:
· Yoğurma kabına 1 su bardağı un ve çeyrek bardak su ekleyin. Üzerine biraz tuz ilave ederek hamuru yoğurun.
· Kıvam alan hamuru bir kenara alıp 15 dakika boyunca bekletin.
· Hamuru alarak çok ince olmaya şekilde yufka açın.
· Açtığınız yufkaları güzel bir şekilde unlayarak sarın.
· Yufkaları 5 milimetre genişliğinde kesin.
· Tencerenin içine yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
· İri bir kuru soğan alarak yemeklik doğrayın. Daha sonra bu soğanı tenceredeki yağda karamelize olana dek kızartın.
· Kavrulan soğanların üzerine biber ve domates salçalarını ilave edin. Bir süre daha kavurun.
· 1’er tatlı kaşığı nane ve pul biber tencerenin içine ekleyin.
· Daha önceden hazırlamış olduğunuz kemik suyunu da tencereye ekleyin. Ardından karışımı kaynamaya bırakın.
· Kemik suyu kaynadıktan sonra içine bir su bardağı yeşil mercimek ilave edin. Daha sonra kısık ateşte bu karışımı 30 dakika boyunca pişirin.
· Yeşil mercimekler iyice piştikten sonra daha önceden kesmiş olduğunuz hamur parçalarını ekleyin.
· Hamur parçaları eklenen mercimekleri 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Sürenin ardından ocağın altını kazanın.
· Bir çorba kasesinin içine Ardahan usulü kesme çorbasını ekleyip sıcak halde servis edin.
Ardahan Usulü Kesme Çorbası Tarifinin Püf Noktası Nedir?
Ardahan usulü kesme çorba yaparken hamurun yeteri kadar dinlendiğinden emin olunmalıdır. Parçalara kesmeden önce hamurun yaklaşık olarak 10 dakika dinlenmesi yeterlidir. Hamurları kestikten sonra doğrudan çorbaya eklememek gerekir. Hamur parçaları unlanırsa birbirine yapışmaları önlenir. Daha sonra çorbanın içine ilave edilebilir. Hamur çok yumuşak olduğu için çorbaya ekledikten sonra çok uzun pişirilmemelidir. Aksi taktirde hamur dağılıp kötü bir kıvama gelir.
Ardahan Usulü Kesme Çorbası Yapımı Ne Kadar Sürer?
Hamur açma ve diğer malzemeleri hazır hale getirme süresi toplam yarım saattir. Ardahan usulü kesme çorbasını pişirmek ise 1 saati bulur.
Ardahan Usulü Kesme Çorbası Kaç Kişiliktir?
Ardahan usulü kesme çorbası 6 kişiliktir.