Yaşam

Apartman karar defteri noter onayı için gerekli belgeler nelerdir?

Abone Ol

Birçok kişinin ve ailenin yaşadığı apartmanlarda, toplu yaşamın gereği olarak pek çok iş yapılması gerekir. Temizlik, onarım gibi apartmanlarda yapılacak işler için dairelerde yaşayan kişilerin onayı alınmalıdır.

Apartmanların yönetimi için yasalara uygun hareket etmek gerekir. Yönetim sürecinde dairelerde yaşayan kişiler de kararlara dahil edilir. Alınacak kararlar, karar defterine işlenir. Bu sayede bir itiraz söz konusu olduğunda karar defterleri yasal kanıt oluşturur. Karar defterlerinin doğru tutulmasının sorumluluğu yöneticidedir. Yönetici ve yardımcıları defteri gerektiği gibi kullanmalıdır. Aksi takdirde yasal yaptırımlar söz konusu olur.

APARTMAN KARAR DEFTERİ NE İŞE YARAR?

Apartman karar defteri, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında bahsedilen bir konudur. Defter, apartman kurulu toplantılarında alınan kararları içerir. Bu toplantılar, yılda en az bir kere olacak şekilde düzenlenir. Karar defteri, apartman defteri olarak da adlandırılır.

Tüm apartmanlarda apartman karar defteri bulunması gerekir. Aksi takdirde idari yaptırım söz konusu olur. Apartman karar defterinin doldurulması sürecinde bazı şekil şartlarına uygun hareket etmek gerekir. Defterin noter onaylı olması da yasal zorunluluklardan biridir.

APARTMAN KARAR DEFTERİ NASIL DOLDURULUR?

Apartman karar defterinin doldurulması sırasında herhangi bir defterin kullanılması mümkün değildir. Bunun için noter onaylı olan defterlerin kullanılması gerekir. Apartman yöneticisinin oylamaya sunarak aldığı kararlar, defterlerde belirtilir. Eğer konut sakinleri tarafından onaylanmayan kararlar varsa bunlar da defterde belirtilmelidir.

Apartman karar defteri, alınan kararlara kesinlik ve resmiyet kazandırır. Defter tutma zorunluluğunu yerine getirmeyenlere para cezası verilir. Apartman karar defteri şu şekilde doldurulur:

  • İlk olarak toplantıya katılan kat maliklerinin isimleri yazılmalıdır.
  • Toplantıya katılmayıp başkasına yetki verenler de defterde belirtilir.
  • İsimlerden sonra alınan kararlar yazılır.
  • Defterin kasıtlı olarak toplantıya getirilmemesi durumunda alınan kararlar, beyaz kâğıt üzerine yazılabilir.
  • Defterde gelir ve giderler açık ve net bir ifadeyle belirtilmelidir.
  • Apartman karar defterinde yer alan tüm sayfalar numaralandırılmalıdır.
  • Defterin sayfa atlamadan doldurulması gerekir.
  • Defter sayfalarının yırtılmaması ve karalanmaması da önemli konulardan biridir.

APARTMAN KARAR DEFTERİ NOTER ONAYI NASIL YAPTIRILIR?

Apartman karar defterinin noter onaylı olması gerekir. Noter onayı, defter açılışı sırasında alınır. Aynı zamanda ara sayfalarda ve kapanış sayfasında da noterin onayı yer alır. Noter onayı olmayan defterler geçerli olarak kabul edilmez.

Apartman karar defteri, yöneticide ya da yönetim kadrosunda yer alan personellerden birinde durabilir. Karar defterinin talep edilmesi halinde gösterilmesi önemlidir. Aynı zamanda kat maliklerinin yaşanan sorunlar nedeniyle mahkemeye başvurması durumunda da karar defteri istenebilir.

APARTMAN KARAR DEFTERİ NOTER ONAYI NE ZAMAN YAPTIRILMALIDIR?

Apartman karar defteri noter onayı defter açılışı sırasında alınır. Bunun için noter tasdik ücreti ödenmelidir. Noter tasdik ücretleri, yıllar içerisinde değişiklik gösterir. Karar defterinin herhangi bir şekilde olmasına gerek yoktur. Normal bir defter de noter tasdiki sonrasında apartman karar defteri olarak kullanılabilir.

Apartman karar defterinin kaybolması durumunda notere başvuru yapılmalıdır. Noterden zayi belgesi alarak kaybın onaylanması gerekir. Böylece yeni bir karar defteri ile apartmandaki işlerin aksaması engellenir. Apartman karar defterinin özenle saklanmamasına ve kaybedilmemesine dikkat edilmelidir.

Yönetici değişimi durumunda apartman karar defterinin yeni yöneticiye teslim edilmesi gerekir. Aynı zamanda diğer belgeler de eksiksiz bir şekilde yeni yönetim kadrosuna teslim edilmelidir.