Yaşam

Antep usulü yuvalama nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Çorba çeşitleri arasında kendine has bir yeri olan yuvalama eşsiz bir lezzete sahiptir. Yapımının meşakkatli olması yalnız tecrübe sahibi aşçılar tarafından yapılmasına olanak tanıyor. Sizin için detaylı bir şekilde yazdığımız Antep usulü yuvalama tarifi ile bu muhteşem lezzeti evinizde yapabileceksiniz.

Abone Ol

Standart çorba tariflerinden sıkılan kişiler Antep’ten çıkıp tüm ülkeye yayılan yuvalama tarifini deneyebilir. Tarifini yapmak ustalık gerekirse de tarife sadık kalındığında lezzetli bir sonuç elde edilebilir. Antep usulü yuvalamada dikkat çeken bir nokta çorbanın içinde hem kuşbaşı et hem kıyma olmasıdır. Yörenin usulüne göre her iki malzemenin de bulunması gerekir. Antep usulü yuvalama yapmak için gerekli olan malzemeler şunlardır:

·         500 gram iri doğranmış kuşbaşı dana eti

·         5 bardak su

·         1 su bardağı nohut

·         2 su bardağı pirinç

·         250 gram kıyma

·         1 çay kaşığı tuz

·         Yarım çay kaşığı toz karabiber

·         4 su bardağı yoğurt

·         1 çay bardağı sıvı yağ

·         Kuru nane

Antep Usulü Yuvalama Tarifi Nasıldır?

Antep usulü yuvalama yaparken kullanılan nohudun önceden haşlanması gerekir. Bununla birlikte pirincin bir gece suda bekletilmesi sertliğinin yumuşamasına yardımcı olur. Malzemeleri bir araya getirip yemeğin tarifine hızlı bir şekilde başlanabilir. Antep usulü yuvalama tarifi şu şekildedir:

·         İri parçalı kuşbaşı doğranmış az yağlı dana etini bir tencereye alın. Daha sonra üzerine beş bardak su ekleyin.

·         Kuşbaşı dana eti yumuşak bir kıvam alana kadar pişirin

·         Önceden haşlamış olduğunuz nohutları tencereye ekleyin. Daha sonra pişirmeye devam edin.

·         Önceden suda beklettikten sonra süzüp kurumaya bıraktığınız pirinçleri bir mutfak robotunun içine alın. Yaklaşık 10 ile 15 saniye boyunca robottan geçirin.

·         Geniş yapılı bir kâsenin içine ufak hale gelmiş pirinçleri alın. Daha sonra aynı kâseye dana kıymayı ilave edin.

·         Kasedeki malzemelere tercihe bağlı miktarda karabiber ve tuz ekledikten sonra yoğurmaya başlayın.

·         Malzeme karışımı homojen bir hal aldıktan sonra köftelere şekil vermek için nohut büyüklüğünde koparın. Köfte şekillerinin yuvarlak ve küçük olmasına özen gösterin.

·         Nohut büyüklüğündeki köfte parçalarını tencerede kaynamakta olan karışımın içine ilave edin. Ardından en az 15 dakika kadar pişirmeyi sürdürün. Bu süreçte tencerenin kapağını açık bırakın.

·         Tencerede kaynayan et suyundan azar azar alıp yoğurdun üzerine ekleyin. Bu işlem ısıların eşitlemesini sağlar.

·         Ilık bir kıvam alan yoğurdu hızlı bir şekilde karıştırın. Daha sonra tencerede kaynayan malzemelerin içine ekleyin.

·         Ocağı kısık ateşe ayarlayarak bir taşım kaynatın.

·         Pişen Antep usulü yuvalamayı geniş bir tabağa alın. Üzerine kuru nane ve sıvı yağ serpiştirdikten sonra servis edin.

Antep Usulü Yuvalama Yapımının Püf Noktası Nedir?

Antep usulü yuvalamanın püf noktası yoğurdun kesilmesini önlemektir. Bunun için dikkat edilmesi gereken iki yer vardır. İlki tencerede malzemeler kaynarken suyundan alıp yoğurdu ılık hale getirmektir. Yemeğin suyuyla iyi bir şekilde karıştırılıp ardından tencereye eklenmelidir. Bu sayede yoğurdun kesilmesi büyük oranda engellenmiş olur. İkinci nokta ise tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra kısık ateşte bir taşım kaynamasıdır. Böylece çorba istenen kıvamı kolay bir şekilde alır.

Antep Usulü Yuvalama Kaç Kaloridir?

Yukarıda yer alan tarife uygun olarak hazırlanan Antep usulü yuvalamanın bir tabağı yaklaşık olarak 547 kaloridir. Fazla kalori almak istemeyen kişiler yemeği servis ederken sıvı yağ kullanmayabilir.

Antep Usulü Yuvalama Tarifi Kaç Kişiliktir?

Tarifteki malzemeler kullanıldığı taktirde 6 kişilik Antep usulü yuvalama elde edilmiş olunur. Daha kalabalık sofralar için yapılacaksa aynı malzemelerin oranı arttırılabilir.