Ayva reçeli yapmak isteyenler konvansiyonel üretimler yerine anne usulü tarifleri tercih edebilir. Anne usulü ayva reçelinin hem tadı hem de tatların birbiri ile uyumu oldukça iyidir. Bu sebeple de birçok kişi anne usulü ayva reçeli yapmak ister. Annelerin yaptığı her yemeğin güzel olduğu gibi reçeli de ayrı bir tada sahip olur. Annesinin tarifini özleyenler ya da anne usulü ayva reçelinin tadına bakmak isteyenler için bu tarif enfes bir lezzet ortaya çıkarır.

Anne Usulü Ayva Reçelinin Malzemeleri Neler?

Ayva reçeli yaparken kullanılan malzemelerin birçoğu standart malzemelerdir. Burada önemli olan el lezzetini de yemeğe katmaktır. Anne usulü ayva reçeli yapılırken malzemelerin oranları reçelin kaç kişiye yapılacağına göre değişir. Sizin için hazırladığımız bu tarif ortalama 13 kişi üzerinden planlanmış olmasına karşın 10 kişi ila 15 kişi için de yeterli porsiyonu sunacaktır. Anne usulü ayva reçeli yaparken kullanılan malzemeler şunlardır:

·         3 ila 4 kg arasında ayva

·         12 su bardağı şeker (daha dengeli olmasını isteyenler 18 su bardağına kadar çıkabilir)

·         3,5 bardak su

·         1 adet limonun suyu

Bu malzemeler kullanılarak anne usulü ayva reçeli yapılabilir. Şeker oranına dikkat edilmesi önemlidir. Özellikle şekere karşı hassasiyeti, direnci ya da farklı bir rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka şeker oranına dikkat etmesi ve şekeri esmek şeker ya da daha sağlıklı ürünler ile değiştirmeleri önerilir.

Anne Usulü Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Anne usulü ayva reçeli yaparken tüyolara dikkat edilmesi ve adımların izlenmesi önerilir. Adımlar doğru şekilde izlendiğinde anne eli lezzeti hissedilecek ve ayva reçelinin eşsiz lezzeti yakalanmış olacak. Anne usulü ayva reçeli yaparken izlenecek adımlar şunlardır:

·         Ayvalar temizledikten sonra küp küp doğranır.

·         3,5 su bardağı su tencereye eklenir.

·         Üzerine küp küp doğranmış ayvalar eklenir.

·         Ayvalar piştikten sonra içerisine azar miktarda şeker eklenir.

·         Şeker hem eklenirken hem de eklendikten sonra karıştırılır.

·         Karışım kaynayana kadar karıştırmaya ve pişirmeye devam edilir.

·         Karışımın piştiğini düşündüğün zaman limon suyu eklenir.

·         Limon eklendikten sonra karışım tahta kaşık ile karıştırılır.

·         Ocağın altı kapatılır.

Anne Usulü Ayva Reçeli Yapma Tüyoları

Şeker, su, limon suyu ve ayvanın oranlarına dikkat edilmesi en önemli tüyodur. Anne usulü ayva reçeli yapmak isteyenlerin uyması önerilen tüyolar vardır. Bu tüyolar uygulandığında reçelden alınan lezzet artar. Lezzetli bir reçel yapmak için önerilen ipuçları şunlardır:

·         Ayvaların tek tek temizlenmesine ve soyulmasına dikkat edilir.

·         Ayvaların tek tek temizlenip küp küp doğranması sonrasında toplam kilonun düşmemesine dikkat edildiğinde, diğer malzemeler ile olan uyum daha iyi olur.

·         Şekeri sık sık karıştırmak önemlidir. Şeker tam karışmaz ise kıvam tutturmak zor olacaktır. Bu yüzden şekeri karıştırmaktan vazgeçilmemelidir.

Anne Usulü Ayva Reçel Kaç Dakikada Pişer?

Anne usulü ayva reçeli genellikle 30 ila 40 dakika arasında pişmektedir. Bu süreye hazırlık süreci de dahildir. Anne usulü ayva reçeli yaparken reçelin kaynamasına, şekerin tamamen erimesine ve karışımın sürekli karıştırılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca bu süre içerisinde soğuma süresi de bulunmaktadır. Pişirme süresi ocağın derecesi ve tencere türüne göre değişiklik gösterebilir.

Muhabir: Haber Merkezi