Türklerin Almanya'daki göç hikayesi, 1961'de imzalanan İşgücü Anlaşması ile başladı.
Yıllar içinde Türk nüfusu Almanya'da giderek yoğunlaşırken, pandemi sonrası yaşanan işçi krizi, Almanya'yı yeniden Türkiye'den işçi alımına yöneltti.
82 BİN LİRA ÖDENECEK
Almanya'da daha önce meclisten geçen Nitelikli Göç Yasası'na göre, Türkiye'de kendi alanında meslek eğitimi almış olan, yetkisi bulunan ya da bu alanda uzun süre çalıştığını belgeleyebilecek olan işçiler, Almanya'da herhangi bir eğitim şartına tabi tutulmayacak.
Kalorifer ve su tesisatçısı çalışanı ya da kalfasına saatte en az 20 Euro ödeneceği aktarılırken, aranan tek şartın başvuru yapacaklarda giriş seviyesinde Almanca bilinmesi olduğu aktarıldı.
Almanya’da çalışmaya başlayan kişilerin aylık maaşları ise 2500 Euro'yu bulacak. Usta ya da şirket sahipleri içinse üst sınır yok.
ONLAR DA BAŞVURABİLECEK
Almanya, nitelikli işçilerin yanı sıra, eğitim almak için Almanya'ya başvuracak çalışanları da değerlendirecek. Söz konusu işi geçmişte çok az yapmış ya da yapmak isteyen deneyimsiz çalışanlar için, uzmanların yanına yerleştirilerek eğitim programları oluşturulacak ve bu istihdam programı ile 3.5 yılda sertifika verilecek.
TALEPLERE YETİŞEMİYORLAR
Almanya'da yurt dışından ülkeye yönelik nitelikli işçi göçü için çalışma gerçekleştiren binlerce kuruluş bulunmakta. Buna karşın aranan işçi sayısının fazlalığı ve taleplerin çokluğu, şirketlerden randevu almayı neredeyse imkansız hale getiriyor.
Türkiye'de, Almanya ile anlaşmalı olarak aracılık sağlayan şirketler, binlerce Türk vatandaşının başvurusunu işleme koymaya şimdiden başladı.
Kaynak: Haber Merkezi