B6 vitamini vücutta depolanmayan, suda çözünen, ışığa ve alkali ortama duyarlı, bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir vitamindir.

B6 vitamini ne işe yarar?

B6 vitamini sinir sisteminin sağlığı ve aynı zamanda hormonal dengenin korunması açısından oldukça önemlidir. Bu vitamin vücudun protein sentezlemesi, şeker-karbonhidrat-yağ ve magnezyum metabolizmasının işlevselliğinin artması ve sinir sistemindeki etkileşimin sağlanması için gereklidir. Bağışıklık için gerekli olan ve vücuda enerji veren bu vitamin aynı zamanda kan hücrelerinin oluşumuna da yardımcı olur.

B6 vitamini et, karaciğer, tahıllar, baklagiller ve böbreklerde bulunur.

B6 vitamini sağlıklı bir vücut için gereklidir. Özellikle bebeklik döneminde anne sütü içmeyen ve hazır mama tüketerek büyüyen kişilerin B6 vitamini ihtiyacı, anne sütü içerek büyüyen kişilere göre daha fazladır. Kaliteli protein tüketen kişilerin bu vitamine fazla ihtiyacı yoktur. Normalde kişinin ihtiyacının günde 1,5-2 gram olduğu bildirilmektedir. Bu vitamin vücutta metabolizmanın sorunsuz, dengeli ve düzenli çalışması için gereklidir. Aynı zamanda vücudu bazı hastalıklardan koruduğu için mutlaka alınması gereken bir vitamindir.

Brokoli suyunun faydaları nelerdir? Tam bir şifa deposu Brokoli suyunun faydaları nelerdir? Tam bir şifa deposu

B6 vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Vücut sağlığı açısından oldukça önemli olan B6 vitamini eksikliğinin belirtilerinden biri de yorgunluğun yanı sıra cilt kuruluğu, dudak çatlaması gibi etkilerdir. Çatlamış dudakların yanı sıra dil üzerinde de kabarcıklar oluşabilir. Bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak vücutta bazı döküntüler ortaya çıkabilir. Eksikliğin derecesine göre döküntüler artabilir veya azalabilir.

B6 vitamini eksikliğinde vücutta hücre yenilenmesi yavaşlar. Buna bağlı olarak yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Egzama, iltihap gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Çünkü bu vitamin yetersiz kaldığında cilt kurur ve egzama kuru bir cilt sorunudur. Çinkonun vücutta emilimi tam olarak sağlanamaz. Sinir sistemini olumsuz etkileyen bu eksiklik depresyona neden olabiliyor. Vücutta protein sentezi oluşamadığı için kaslar zayıflar ve ağrılar artabilir. Ayrıca sinir sisteminin işlevselliğinin azalmasına bağlı olarak görme bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

B6 vitamini nelerde bulunur?

Vücuttaki B6 vitamini eksikliğini gidermek için düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Bu vitaminin eksikliği gıda katkı maddelerine bağlanabilir. Bu nedenle daha doğal beslenmek gerekiyor. Muz, ıspanak, sarımsak, avokado, balık, kırmızı et, tavuk, bira mayası, havuç, buğday unu ve kepekli ekmek gibi besinlerde bulunur. Bu besinlerin düzenli tüketimi sayesinde vücutta B6 vitamini eksikliği oluşmaz. Ayrıca B6 içeren takviyeler de bulunmaktadır. Doktorların gerekli görmesi halinde bu takviyelerden yararlanılabilir.

B6 vitamini fazlalığında görülen hastalıklar nelerdir?

Eksikliğinde olduğu gibi B6 fazlalığı da bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Ciltte hassasiyet, ağrılı lezyonlar, iştah kaybı, mide bulantısı, karın ağrısı, yürüme güçlüğü, uyuşukluk, kontrol kaybı, baş ağrısı ve kan akışını kontrol eden sinirlerde anormalliğe neden olabilir. Bu nedenle belirli miktarlarda depolanması gerekir.

Muhabir: Haber Merkezi