Alerji testi, alerjen adı verilen maddelere karşı bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyonu gösterir. İnsanda alerjiyi tespit etmek için uygulanan bir testtir. Alerji testleri, kan, cilt, deri ve yama testi adıyla bilinir.

Alerji testi, kişinin hangi maddelere karşı alerjik reaksiyonu olduğunu belirlemede kullanılır. Hem kan hem cilt hem de deri alerjisi testi önemli uygulamalardan bir tanesidir. Alerjik reaksiyonların şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda ise hayati tehlike oluşturabilir.

Bağışıklık sistemi, vücudun doğal savunma mekanizmasıdır. Alerjiler, bağışıklık sistemi çevredeki anormal durumlara karşı tepki gösterdiğinde ortaya çıkacaktır. Çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan kişiye yapılan alerji testi vücudun alerji meydana getirip getirmediğini araştırmak amacıyla yapılır. Yapılan testler aracılığıyla kişide alerji saptanırsa meydana gelen alerjiye bağlı tedavi yöntemleri geliştirilir.

Alerji Teşhisi Nasıl Konur?

Her yaştan kişiye alerji testi yapılabilir. Özellikle çocuklar için çocuk alerji uzmanı tarafından uygulamanın yapılması gerekir. Çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmayan alerji testi güvenilir değildir. Deri testleri yapılan kişiye acı vermeyecektir. Cilt üstüne genelde sırt ya da kollara uygulama yapılır. Yaş gruplarına ve alerji şikayetlere göre hangi deri testinin uygulanacağına karar verilir.

Alerji İçin Hangi Tahliller Yapılır?

Alerji testleri, deri prick testi, intradermal cilt testi, yama testi ve kan testi yoluyla uygulanır. Deri prick testinde alerjen damlalar doğrudan cilde uygulanır. İntradermalde cildin dış katmanına alerjen enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Yama testinde alerjenler sırta uygulanır. Kan testinde ise kan örneği alınarak kandaki IgE antikorlarının seviyesi ölçülür.  Alerji testlerinin ortak amacı bağışıklık sisteminin alerjen maddelere karşı meydana getirdiği reaksiyonu görebilmektir.

Nifty Testi Nedir?

Bazı genetik hastalıklar aileden gelebiliyor. Down Sendromu ise tamamen farklı bir konudur. Down Sendromu herhangi bir gebelikte meydana gelebilir. Bu hastalığın riski gebelik yaşı ilerledikçe artacaktır. Down sendromlu bebeklerin büyük bölümü 35 yaşıdan küçük anneler tarafından dünyaya getiriliyor. Yeni nesil tarama testi (Nifty testi), down sendromu ve X ve Y kromozomu bozukluklarını görebiliyor. 10. gebelik haftasından itibaren saptanması için geliştirilmiştir.

Nifty Testi Nasıl Yapılır? Ne Zaman Uygulanır?

Gebeliğin 8. haftasından sonra yapılan nifty testi için en iyi zaman 10. haftadan sonra yapılmasıdır. Gebeliğin 24. haftasına kadar bu test yapılabilir. Anne adayından kişisel bilgileri ve kanı alınır ve özel laboratuvara gönderilir.

Nifty Test Özellikleri Nelerdir?

Nifty Testi, son zamanlarda birçok kişi tarafından tercih edilen bir test yöntemi haline gelmiştir. İnsan vücudunda belirli sağlık sorunları ortaya çıktığı zaman bu sorunlarının temelinde yatan nedenleri öğrenmek için test yapılır. Testler sırasında farklı analizler ve yöntemlerden yararlanılır. Tıp alanında kullanılan testlerden birisi de nifty testi olarak bilinir. Hamilelik döneminde yapılan testler arasındadır.

Ferdi Tayfur hastaneye kaldırıldı! Dua bekliyor Ferdi Tayfur hastaneye kaldırıldı! Dua bekliyor

Renkli Doppler Ultrason Nedir?

Ultrason görüntüleme teknikleri arasında bulunan renkli doppler, damarlardaki kan akışını tespit eder. Yüksek frekanslı ses dalgaları ile görüntülenen damarlarda, kan akışı izlenir. vücudun birçok yerinde kullanılan renkli doppler çekimi hamilelikte de sıklıkla tercih ediliyor Gerçek zamanlı olarak görüntü veren bu uygulamada annenin yanı sıra bebeğin de sağlık durumu incelenir.

Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?

İnceleme yapılırken hasta sırtüstü yatarken yapılır. Hastanın boynuna az miktarda jel sürülür. Daha sonra ultrason başlığı boynunda dolaştırılarak, görüntülere elde edilir. Yaklaşık 30-60 dakika arasında süren renkli doppler incelemesinin hazırlığı bulunmamaktadır. Bebek bekleyen birçok aile bu uygulamadan destek alır.

Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?

Karın içerisinde yer alan organların kanlanmasının değerlendirilmesinde bu testten yararlanılır. Ayrıca tiroid bezinin kanlanmasının değerlendirilmesinde ya da bebeklerin damarlarının değerlendirmesinde renkli doppler incelemesi kullanılır. Ultrason görüntüleme tekniklerinden bir tanesi olan renkli doppler, damarlardaki kan akışını tespit eder.

Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Hekimin talebi üzerinde damarlarda yeterli gelişme görüldükten sonra renkli doppler çekimi gerçekleştirilir. Özellikle 11-13 ve 18-21 gibi haftalarda renkli doppler çekimi için uygundur. Genellikle dört boyutlu doppler çekimi için ultrasonda bebeğin yüzünün oluşması beklenir.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi