Yaşar Kemal’in kaleme aldığı Alageyik Efsanesi, Anadolu’da anlatılan bir efsaneyi konu edinmektedir. Burada Yaşar Kemal’in sözlü bir metni yazıya dönüştürerek metinler arası geçişimi sağladığı belirtilmektedir. Yazılı metinler arasındaki ilişki nasıl metinler arasılık ile incelenebilirse, sözlü bir metnin yazıya geçirilmesi olayında da metinler arasılık kuramını kullanabilmekteyiz. Yaşar Kemal’in, bu metni bireysel yaratımla modernleştirdiği bu metin hem unutulmamış hem de günümüze uyarlanarak daha fazla dikkat çekmiştir.

Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan çarpıcı İstanbul açıklamaları! ''Bunlar cehaletin getirileridir" Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan çarpıcı İstanbul açıklamaları! ''Bunlar cehaletin getirileridir"

Makalenin devamında Kırgız arkaik destanlarından Kocacaş Destanı ile Alageyik Efsanesi arasındaki benzerliklerden bahsedilir. Bu ortak unsurlar önemlidir. Çünkü bir destan ve efsanenin bu denli benzer olması iki millet için de önemlidir. İki anlatı da sözlü kültürden yazıya geçirilmiştir ve bunu sonucunda ise şununla karşılaşmaktayız: Aynı kültürü farklı coğrafyalara taşıyan komşu boylar arasında benzer anlatıların ortaya çıktığı görülmektedir. Tıpkı bir ağacın dalları gibi aynı gövdeye bağlı bulunan Türk boylarının üretimleri olan anlatılar geçmişten günümüze, özünü koruyarak farklı coğrafyalarda, modernize edilerek kültür içerisinde yenilenmiş olarak ortak düşüncenin devamlılığını sağlamaktadır.

Muhabir: Haber Merkezi