Afganistan’ın resmi para biriminin adı afganidir. Bu yerel para birimi Afgan afganisi olarak da bilinir. Para birimi sembolü olarak “Af” ya da “Afs” kullanılır. Afganinin uluslararası kodu ise AFN’dir. Yüz pula bölünen afganiyi basma ve denetleme yetkisi Bank Of Afganistan’ın elindedir. Ülkede kullanılan madeni paralar 1, 2 ve 5 afgani şeklindedir. Kâğıt olarak basılan paralar ise 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 ve 1000 afgani olarak bölümlere ayrılır.

Afganistan Para Biriminin Tarihçesi Nedir?

Taliban kontrolü ele geçirmeden önce Afganistan’da dolar kullanılırdı. Çok yüksek seviyede olan bu döviz kullanımı Taliban’dan yasaklandı. Dolar ile diğer ülkelere ait para birimlerinin kullanılması da engellendi. Afganistan’da yalnız afgani kullanılmasına izin veriliyor.

Yeni EYT Duyurusu: Kimler 1 Ocak'ta emekli olabilir? Yeni EYT Duyurusu: Kimler 1 Ocak'ta emekli olabilir?

Afganistan’ın Konumu Neresidir?

Afganistan, Orta ve Güney Asya bölgelerinin tam orta noktasında yer alır. Ülkenin denizle bir bağlantısı yoktur. Ülke, sınır komşuları açısından zengindir. Afganistan’ın sınırı Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Çin’e dayanır. Bu anlamda ülkeler arasında bir köprü görevi görür.

Afganistan Coğrafyası Nasıldır?

Afganistan’ın önemli bir kısmını dağlıklar oluşturur. Nehir ve rezervuar açısından zengin olsa da bunlar kuru vaziyettedir. Ülkenin içinde dünyanın en kurak alanlarından bazıları bulunur. Ülke olağan yağışlar alır. Bunun dışında bazı dağlarına zaman zaman kar düştüğü görülür.

Afganistan coğrafyası aktif jeolojik alan bakımından güçlü bir bölgedir. Bu nedenle ülkede hemen hemen her yıl deprem olur. Depremlerin ülkedeki yerleşime ölümcül ve yıkıcı sonuçlar verdiği bilinir. Meydana gelen depremler aynı zamanda çığ ve heyelan gibi doğal afetleri tetikler.

Afganistan’ın Resmi Dini Nedir?

Afganistan kendini İslam ülkesi olarak tanımlayan bir ülkedir. Resmî açıklamalar ülkedeki herkesin müslüman olduğunu iddia eder. Ülkede en yaygın olan mezhep yüzde 80 oranla Sünnilerdir. Şiiler yüzde 15 oranıyla ikinci sırada yer alır. Küçük Hıristiyan, Budist, Parsi, Sih ve Hindu grupları da vardır.

Günümüzde Nuristan olarak bilinen bölgede bir zamanlar animist bir dine inanan Nuristaniler yaşardı. Afgan emri Abdurrahman Han bu bölgeyi ele geçirdikten sonra zorla İslam inancını dayattı. Ülkede İslam dininden çıkma, başka bir dine inanma ya da inançsız olma gibi eylemlerin cezası ölümdür.

Afganistan’da Kadınlar Hangi Haklara Sahiptir?

Afganistan’daki kadınlar günümüz dünyasında geçerli olan insan haklarından mahrumdur. Ülke, dünya çapında kadına şiddeti desteklemesi ve kadın düşmanlığı konuları ile bilinir. Taliban yöneticilerinin “bir kadının yüzü bir fitne kaynağıdır” sözleri ülkedeki kadına bakış açısını ortaya koymaktadır.

Taliban’ın gücünü arttırması günümüzde kadınların yaşam alanlarının iyice daralmasına yol açmıştır. Afganistan’da kadınların burka giymeden ve yanında kan bağından biri olmadan dışarı çıkması yasaktır. Aynı zamanda kadınlar tek başına evinin önüne, pencereye ve balkona çıkamaz.

Afganistan’da kadının varlığı her alanda sansürlenir. Kadınların yüksek sesle konuşması yasaktır. Topuklu ayakkabı giymeleri suçtur. Bunun nedeni topuk seslerinin erkekleri tahrik etmesidir. Kadınların fotoğraf ve video çekmesi de suçlar arasındadır. Adında “kadın” olan yerler zaman içinde değiştirilmiştir.

Afganistan Hangi Rejim ile Yönetilir?

Afganistan’ın rejimi şeriattır. Ülkede resmi olarak uygulanan herhangi bir anayasa yoktur. Taliban’ın açıklamalarına göre İslam’a uygun hükümlerle yönetim gerçekleştirilir. Bu nedenle başta başka bir dine inanmak ve kadın olmak ülkede bazı ciddi yaptırımlara yol açar.

Muhabir: Haber Merkezi