Adıyaman’ın kendine has ekşili köftesi diğer köftelerde bulunmayacak kadar sağlam bir kıvama sahiptir. Bunun nedeni malzemelerinin diğer köftelerden farklı olmasıdır. Adıyaman usulü ekşili köfteye kendine has dokuyu kazandıran şey yapımı olduğu kadar malzemeleridir. Bu nedenle yapım esnasında malzeme listesinde yer alan ürünlere sadık kalınması önemlidir.

Adıyaman usulü ekşili köftenin hamuru için gereken malzemeler şunlardır:

·         2 bardak ince bulgur

·         2.5 bardak ılık su

·         1 tane yumurta

·         1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı

·         1 çay kaşığı karabiber

·         1 çay kaşığı tuz

·         3 yemek kaşığı un

Adıyaman usulü ekşili köftenin sosu için gereken malzemeler şunlardır:

·         400 gram kuş başı et

·         1 tane orta boy soğan

·         3 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı

·         Yarım çay bardağı yağ

·         2 yemek kaşığı tane sumak

·         1 bardak haşlanmış nohut

·         1 çay kaşığı pul biber

·         1 çay kaşığı tuz

·         1 çay kaşığı karabiber

·         1 çay kaşığı nane

Adıyaman Usulü Ekşili Köfte Tarifi Nasıldır?

Her ne kadar malzeme konusunda bol olsa da Adıyaman usulü ekşili köftenin yapımı zahmetli değildir. Hazırlığı biraz uzun sürse de zorlamaz. Bu nedenle akşam yemeği olarak rahatça yapılabilir. Ekşili köfteye lezzetini veren sumak damak zevkine göre ayarlanabilir. Daha çok ekşi isteyen kişiler sumak miktarını arttırabilir. Aynı zamanda baharatların miktarını da damak zevkine bağlı olarak değiştirmek mümkündür. Adıyaman usulü ekşili köftenin tarifi şu şekildedir:

·         Bir tencerenin içine sıvı yağı döküp kızarmasını bekleyin.

·         Kızaran sıvı yağın içine kuş başı doğranmış etleri ekleyip bir güzel pişirin.

·         Etleri pişip suyunu salacaktır. Etlerin suyunu tekrar çekene kadar ocakta tutmaya devam edin.

·         Soğanları küçük küçük doğrayın. Daha sonra bu soğanları bir güzel kavurun.

·         Kavurduğunuz soğanların üzerine karışık salçayı ekleyin.

·         Malzemelerin üzerine 10 bardak sıcak su ekleyin. Daha sonra etler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.

·         İnce bulguru ıslatın. Daha sonra iyice şişmesi için üzerini bir örtü yardımıyla kapatın.

·         Şişen ince bulgura köfte leğeninde yaklaşık 20 dakika boyunca yoğurun. Yoğururken ara sıra su ilavesi yapıp kıvam verin. Bu süreç içinde toplam 1 bardak su eklemeniz gerekir.

·         Hamur hazır hale geldiği zaman fındık büyüklüğünde olacak şekilde parçalar koparıp şekil verin. Ara sıra ellerinizi ısıtıp yaparsanız daha rahat şekil alır.

·         Nohut şeklindeki hamur parçalarını birbirine yapışmayacak şekilde tepsiye dizin.

·         Et iyice piştikten sonra üzerine 5 bardak su ekleyin.

·         Önceden haşlanmış nohudu, sıcak suda bekleyen sumağı, pul biberi, tuzu, karabiberi ve naneyi de tencereye ekleyin.

Son Dakika: Bingöl’de 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi Son Dakika: Bingöl’de 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

·         Nohut şeklindeki hamuru da etin bulunduğu tencereye ilave edin.

·         Yaklaşık 5 dakika boyunca pişirdikten sonra ocağın altını kapatın.

·         Adıyaman usulü ekşili köfteyi derin bir tabağın içine alıp servis edin.

Adıyaman Usulü Ekşili Köfte Yapımının Püf Noktası Nedir?

Adıyaman usulü ekşili köftenin püf noktası sumaktan geçer. Kaliteli sumağın yemekten önce yeterli sürede suyun içinde beklemesi gerekir. Köftenin ince bulgurunu yoğururken bir yandan ılık su ilave etmek hamurun kıvam alması açısından önemlidir. Bu aşamada 1 bardak su kullanılmalıdır.

Adıyaman Usulü Ekşili Köfte Yapımı Ne Kadar Sürer?

Adıyaman usulü ekşili köftenin hazırlık süreci 30 dakikadır. Pişme süresi ise 50 dakikadır.

Adıyaman Usulü Ekşili Köfte Kaç Kişiliktir?

Listelenen malzemeler ile 6 kişilik Adıyaman usulü ekşi köfte yapılabilir.

 

Muhabir: Haber Merkezi