Yaşam

Adana usulü incir reçeli nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Ülkemizin dört bir yanında en sık tüketilen kahvaltılıklardan biri olan reçel çok sevilen bir besindir. Pek çok türü bulunan reçel aynı zamanda yörelere göre farklı yapıma sahip olabilir. Sizin için Adana usulü kuru incir reçelin nasıl yapılacağını detaylarıyla bir araya getirdik.

Abone Ol

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez tadı olan kuru incir reçeli pek çok insanın favorisidir. Eşsiz lezzetinin yanı sıra besleyici içeriği nedeniyle diğer reçel türlerini geride bırakır. Kuru incir reçelinin diğerlerine kıyasla daha tüketilir olması daha düşük kaloriye sahip olmasından kaynaklanır. Şeker hastaları bile belirli bir ölçüde bu lezzetin tadına varabilir. Adana usulü incir reçeli yapmak için aşağıdaki malzemeler gerekir:

·         500 gram kuru incir

·         1 litre su

·         500 gram toz şeker

·         2 yemek kaşığı susam

·         1 tatlı kaşığı tereyağı

·         1 su bardağı ceviz içi

·         1 çay bardağı fındık

·         Yarım limon

Adana Usulü İncir Reçeli Tarifi Nasıldır?

Ülkenin dört bir yanında yapılan incir reçelinin Adana usulü çeşitli farklar içerir. Adana usulüne göre yapılan incir reçelinin içinde ceviz içi ve fındık yer alır. Bu nedenle tadı diğer incir reçellerinden ayrı bir noktada durur. Farklı olan diğer nokta ise Adana usulü incir reçelinin tarifinde saklıdır. Kendine has bir yapımı olduğu için lezzeti de eşsiz olur. Adana usulü incir reçelinin tarifi şu şekildedir:

·         Kuru incirleri bol su ile yıkayın. Yıkarken soğuk su kullanmaya özen gösterin. Kuru incirlerin iyice temizlenmesi için yıkama işleminin 3 ya da 4 kere yapılması gerekebilir.

·         Yıkadığınız incirleri bir süzgece alıp suyu tamamen süzün.

·         Süzdüğünüz kuru incirleri küçük küçük doğrayın. Daha sonra geniş bir kabın içine alın.

·         Geniş bir tencerenin içine 5 bardak su ile 3 bardak şekeri ekleyin. Daha sonra bu tencereyi ocağa alıp altını yakın.

·         Şeker eriyip su kaynayıncaya kadar orta ateşte pişirmeye devam edin.

·         Şekerli su kaynadıktan sonra doğranmış incirleri ekleyin. Bu şekilde 20 dakika daha pişirin.

·         Kuru incirler iyice piştikten sonra ocağın altını kapatın. Bir kenara bırakıp özdeşleşmesi için yarım saat dinlendirin.

·         Dinlenen kuru incirleri tekrar ocağa alın. Ardında 10 dakika daha pişirin.

·         Pişen kuru incirlerin içine yarım limon suyu ve tereyağını ekleyin. Ardından 10 dakika daha kaynamaya bırakın.

·         Pişen kuru incir reçelini ocaktan alın. Sıcaklığının geçmesi adına beş dakika kadar bekleyin.

·         Kuru incir reçelinin içine iri parçalanmış cevizleri, fındık kırıklarını ve susamı ekleyin.

·         Bir kenara aldığınız kuru incir reçelini dinlendirin.

·         Yaklaşık 2 saat sonra soğuyan kuru incir reçelini cam kavanozlara alın.

Adana Usulü İncir Reçelinin Püf Noktası Nedir?

Adana usulü incir reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası dinlendirme işlemlerini birebir uygulamaktır. Bu sayede incir hem koyu kıvam kazanır hem daha lezzetli olur. İncirlerin aromasını iyice salması adına meyveleri bir gece önceden yıkamak gerekir. Aşırı şeker eklemek incirin kendine has tadının kaybolmasına neden olur. Bu nedenle doz aşımı yapmamaya özen gösterilmelidir.

Adana Usulü İncir Reçeli Nasıl Saklanır?

Raf ömrünü uzatmak adına Adana usulü incir reçeli cam kavanozlarda saklanmalıdır. Reçel yapıldıktan sonra kuru ve güneş ışığı görmeyen karanlık bir odada saklanıp dinlendirilmelidir. Kapağı açıp tüketilmeye başlanan incir reçeli buzdolabına konabilir.

Adana Usulü İncir Reçeli Kaç Kaloridir?

Diğer reçellere kıyasla daha az kaloriye sahip olan Adana usulü incir reçelinin bir porsiyonu 225 kaloridir. Son derece tatlı olduğu için tüketimi sınırlı olmalıdır.