ABD - Türkiye çifte vatandaşlığına sahip olan Onur Aksoy hakkında Çin’den getirdiği cihazlara sahte yazılım yüklediği ve bununla 100 milyon dolar gelir elde ettiği yönündeki suçlamalar vardı. Haziran 2023'te ulusal basına yansıyan olayın baş aktörü Onur Aksoy'un davası görüldü. ABD'de devlet kurumlarına ve ve ordusuna sahte ürün satmakla suçlanan Aksoy'a 6 yıl hapis cezası verildiği öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde görülen davada Aksoy'un 2013 ile 2022 yılları arasında Çin'den getirdiği binlerce cihaza korsan Cisco yazılımları yüklediği, mahkemeye sunulan belgeler ve verilen ifadeler ile ortaya çıkmıştı.

Merkezi Kaliforniya'da olan Amerikalı çok uluslu ağ teknolojileri şirketi Cisco etiketlerini sahte ürünlerin üzerine yapıştırdığı ve bu ürünleri de ABD'de çeşitli kamu kuruluşlarıyla orduya sattığı suçlamasıyla yargılanan Aksoy'un korsan ürünlerin gerçek görünmesi için bunları yaptığı ve ürünleri logolu-orijinal görünen kutularda paketlediği de mahkemeye yansıdı. Öyle ki Aksoy, Cisco'nun kullanım kılavuzuna kadar kopyaladı.

100 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLADI

Mahkemede yöneltilen suçlamaları kabul eden Aksoy, bu süreç içerisinde 100 milyon dolar gelir elde ettiğini itiraf etti ve ceza indirimi almak için mahkeme ile anlaşma yoluna gitti. Ron Aksoy ve Dave Durden olarak da bilinen Aksoy, Trenton federal mahkemesinde mahkum edildi.

Amerika Birleşik Devletleri Avukatı Vikas Khanna, "Aksoy, yıllar süren ayrıntılı bir planla, şimdiye kadarki en büyük sahte ürün kaçakçılığı operasyonlarından birini yarattı ve yürüttü" dedi. Federal savcılar, Aksoy'un okullara, hastanelere ve F-15, F-18 ve F-22 gibi savaş uçaklarına giren yüz milyonlarca dolar değerinde sahte Cisco ağ ekipmanı sattığını söyledi.

Yetkililer, ekipmanın bir kısmının Hava Kuvvetleri, ABD Ordusu ve Donanması'ndaki muharebe ve muharebe dışı operasyonlar da dahil olmak üzere federal hükümetin son derece hassas alanlarına girdiğini ve hatta gizli bilgi sistemlerine dokunduğunu söyledi.

Katil İsrail, Suriye'de ilerliyor: Şam'ın 25 km yakınına ulaştı Katil İsrail, Suriye'de ilerliyor: Şam'ın 25 km yakınına ulaştı

Aksoy, New Jersey ve Florida'ya yayılmış en az 19 şirketi yönetmekle suçlanıyor.

Temmuz 2021'de federal müfettişler Aksoy'un deposuna baskın düzenledi ve değeri 7 milyon doların üzerinde olan 1.156 sahte cihaz ele geçirdi. Yetkililer, Aksoy'un hapis cezasına ek olarak 40.000 dolar para cezasına çarptırıldığını ve üç yıl denetimli serbestlik cezası alması gerektiğini söyledi. Yetkililere göre, tazminata ayrı bir duruşmada karar verilecek.

Muhabir: Haber Merkezi