Gündem

6 Şubat'ın yıl dönümünde Naci Görür, deprem riskinin en yüksek olduğu şehirleri açıkladı

6 Şubat'ın yıl dönümünde Naci Görür, deprem dirençli kentler oluşturulmasının hayati önem taşıdığını belirterek, Türkiye'de en yakın deprem riski taşıyan 3 ili açıkladı.

Abone Ol

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından iki yıl geçti. Resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Türkiye'nin en büyük doğal felaketlerinden biri olan bu depremler, deprem dirençli kentlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin ikinci yıl dönümünde NTV'ye özel açıklamalarda bulundu. Görür, deprem dirençli kentler oluşturulmasının hayati önem taşıdığını belirterek, Türkiye'de en yakın deprem riski taşıyan 3 ili açıkladı. Ayrıca, Büyük Marmara Depremi'ne ilişkin çarpıcı bir veri paylaştı: 30 yıl içinde olma olasılığı %47!

Deprem dirençli kentler nasıl oluşturulur?

Depremlerden sonra yapılan çalışmaların sadece yaraları sarmak olduğunu vurgulayan Görür, esas hedefin deprem dirençli şehirler inşa etmek olması gerektiğini söyledi.

"Yıkılanları tamir etmek için çok şey yaptık, ancak eskiye dönmek bizi kurtarmaz. Önemli olan, kentlerin depremde yıkılmaması ve günlük yaşamın kesintiye uğramamasıdır. 2 yılda yapılanlar, sadece yaraları sarmakla sınırlı kalıyor."

Görür, Japonya, Tayvan, Çin ve ABD'nin depreme hazırlık konusunda ileri seviyede olduğunu belirtti ve Türkiye'nin de benzer bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini ifade etti.

Gelişmiş Ülkeler Depreme Kurban Vermiyor

"Bilim ve teknolojiyi kullanan toplumlar, depreme insan kurban vermiyor. Biz on binleri kaybediyoruz. Depreme hazırlık, sadece binaları onarmak değil, uzun vadeli planlama ve teknolojik yatırımlar yapmaktır."

Deprem tehlikesi altındaki şehirleri Naci Görür açıkladı

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de en yüksek deprem riski taşıyan bölgeleri açıkladı.

1. Erzincan - Bingöl Karlıova (Yedisu Fayı)

  • En son 1790'larda deprem üreten Yedisu Fayı, ortalama 250 yılda bir büyük deprem oluşturuyor.

  • 250 yıl dolmuş durumda, 2030'lara kadar büyük bir deprem yaşanabilir.

  • Erzincan, Bingöl ve Tunceli risk altında.

2. Bingöl Karlıova - Bingöl Göynük Arası

  • Bölgede en son büyük deprem 1860'lı yıllarda oldu.

  • Uzun süredir büyük bir sismik boşluk var ve ciddi risk taşıyor.

3. Bitlis - Siirt - Diyarbakır - Hakkari Bölgesi

  • 6 Şubat depremlerinin ardından Arap Levhası kuzeye doğru hareket etti.

  • Bu hareket, Doğu Anadolu Fayı üzerindeki baskıyı artırarak bölgedeki deprem ihtimalini yükseltti.

  • Adıyaman, Siirt, Diyarbakır ve Hakkari'de ciddi bir sismik gerilim mevcut.

Marmara'da büyük deprem riski artıyor!

Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremin kaçınılmaz olduğunu belirten Görür, şu çarpıcı bilgiyi paylaştı:

"Marmara'da 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olma olasılığı 30 yıl içinde %47. Bu çok ciddi bir risk. Bölgenin acilen depreme hazırlanması gerekiyor."

Görür, İstanbul'un mevcut yapı stokunun %60'tan fazlasının depreme dayanıklı olmadığını ve büyük bir sarsıntının Türkiye ekonomisini felç edebileceğini vurguladı.

"Eğer Marmara çökerse, Türkiye'nin %60'a yakın ekonomik gücü yok olur. Bu, ulusal güvenlik meselesidir. Depreme hazırlık, 7/24 kesintisiz bir devlet politikası olmalıdır."